Pages

My sweet Surrender

Friday, July 18, 2014

Cookies simple dimple... haha...


Hmmm… selalu kalau resepi cookies je mesti macam rumit and banyak betul bahan nak guna…

Tapi ni, resepi cookies yang paling simple yang aku pernah belajar…

Memang sesuai sangat dengan orang macam aku yang memang tak berapa nak reti sangat buat kuih-kuih macam ni… haha…

Dari my best ever chum! Eiki-Chan!!!
Heee… tak susah pun… tapi, cookies ni manis sikit dari biasa, and perlu sejuk baru sedap di makan…

Semua orang pun boleh cuba… Bahan-bahan pun tak delah terlalu costly sangat…

Okie… Ni bahan-bahannya…

(sila abaikan segala getah and sampah yang kelihatan dlam pic ni...)

Biskut Merie (Sepaket) ~ dalam RM5
Susu Pekat Manis (1 Tin) ~ dalam RM3
Quaker Oat (Sepaket) ~ RM5
Milo ( Sepaket) ~ RM5

Harga barang-barang ni aku dah round up, harga asal lebih murah beberapa sen dari harga round up ni. Actually tak semuanya habis di gunakan, macam Oat, guna sikit je. Kalau ada baki-baki yang korang simpan bolehlah guna. Milo pun aku beli yang paket kecil punya. Cara-cara nak buatnya,

Pecah-pecahkan biskut, ramaslah biskut tu. Jangan jadi macam serbuk. Agak-agaklah…

Kemudian campurkan semua bahan-bahan tu ikut suka. Tapi aku nasihatkan masukkan sikit-sikit dulu bahan tu sebab nak dapatkan adunan yang terbaik.

Macam ni, masih lebih lagi. Kalau lembik sangat, nanti susah nak bentukkan dia..



Aku buat sampai dia jadi agak keras sikit…

Ni masih lembik...


Ni dia da keras sikit...



Kemudian aku bentukkan dengan tangan jadi ketul-ketul kecik dan kemudian golekkan atas Oat. Siap, masukkan dalam Fridge…



Try la dulu… baru tahu sedap ke tak… Bagi aku, boleh terima rasa dia… Kalau orang lain, I don’t know….

Termasuklah hubby aku, dia sampai harini belum cuba lagi biskut ni… dia memang gila coklat tapi yang ni dia belum termakan lagi. Haha… without any reason…

Tapi ibu and ayah aku dah makan and happy sebab ibu aku memang suka… dia kata ~~sedap~~ heeee…

Actually, kalau ada idea sendiri, boleh je campur pape yang lain kalau nak lagi sedap… contohnya campurkan badan ke, or kekacang, tapi memang kena goreng kering dululah bahan-bahan kekacang tu…

Tak nak letak oat, boleh letak color rice tu, yang warna warni untuk coating…
Well… selamat mencuba!

~Zamiy Hisana~



Ucuk Acin Step By Step Part 1 (First 6 Months)


Alhamdulillah… aku bersyukur pada Allah…

Aku dapat melihat perkembangan Afiq satu demi satu dan masih lagi mendapat peluang untuk merakamkan setiap saat indah ni…

Memang tiada apa yang lebih indah melainkan dapat melihat sendiri perkembangan anak kita depan mata…

Honestly aku cakap, dulu… perkara paling hidup aku adalah dapat result yang agak2 cemerlang masa sekolah… and happy dengan perkembangan education aku… tapi now, apa yang paling indah ialah perkembangan anak aku…and of course satu masa nanti, education untuk Ucuk Acin ni…






Setiap perkara yang Ucuk Acin belajar dan tahu buat, memang aku and By ambil berat and pay attention..

Mungkin, something about, ‘Daddy@man doesn’t concern on his son/daughter physical development’ dah pun berlalu… cause, daddy @ man today more particular and concern tentang perkara ni than mama@woman...

Ni bukan tipu punya, By lebih peka terhadap Ucuk Acin berbanding aku sebab, dia tahu dulu setiap tahi lalat yang mula naik kat badan Ucuk Acin… (ikut By la ni, banyak tahi lalat…)

Masa aku Nampak first tahi lalat Afiq tu kat pergelangan tangan kanan dia… setitik kecik je.. aku memang curious and happy… curious sebab how benda ni jadi tiba-tiba je… happy sebab dapat discover benda ni… aku story kat By, tapi dia cakap…

“Tahu je… ada lagi kat belakang bahu, and satu lagi kat atas pinggul…”

Wahhhh…. Lepas tu baru aku check Ucuk Acin… hmmm… serious aku rasa terharu dengan kepekaan dia terhadap Ucuk Acin… ternyata dia dah buktikan yang dia bukan just man for a word je…

Memang ramai first time mother (macam aku ni) yang sentiasa tertanya-tanya, apa perkembangan yang baby yang dah lahir ni akan cope day by day, or month by month… kalau sebelum lahir dulu, sibuk nak tahu fetus development day by day… haha…

So… entry ni, aku nak share sikit-sikit perkembangan Afiq and apa yang aku and By prepare untuk dia… may not so much, tapi bolehlah…

0 Bulan…

So, masa Ucuk Acin 0 month dulu, dia tak banyak ada perkembangan dari segi respon and persekitaran. Dia masih lagi bermain dengan ‘uri’ dia… (ni orang tua kata…) Dia ketawa sendiri, tersenyum sendiri masa-masa dia nak tidur tu… masa ni, lebih kepada perkembangan physical dia je… masa-masa yang agak hardest untuk aku, fight dengan jaundis dia…

Tali pusat dia tertanggal tepat-tepat 7 hari lepas dia lahir…

Bulu-bulu halus atau lebih di kenali dengan ‘lanugo’ akan mula gugur dalam 2 minggu lepas kelahiran ni…

Nurse KKIA yang cabut sebab dia kata dah kering sangat dah, and ok untuk di tanggalkan… actually, benda ni tanggal sendiri… tapi Alhamdulillah, masa Nurse tanggalkan tu, tak ada pendarahan apa-apa… memang dah kering…

Please be caution with baby punya tali pusat, if ianya tertanggal dengan cara tak sepatutnya atau belum masanya, boleh menyebabkan pendarahan… boleh datang mudarat pada baby… if that happen, please seek advice from klinik terdekat…

Dalam bulan ni juga, baby punya kulit akan start merekah-rekah and memang akan Nampak macam kelimumur kat kepala baby sebab dia akan tanggal kulit hari… (bagi baby yang belum cucur lepas seminggu lahir) masa nil ah juga, minyak pada kulit baby akan start keluar…



1 bulan

Sebabkan masalah Jaundis Ucuk Acin ni melibatkan perbezaan darah, jadi memang lambat baik kuning… aku still kena ke hospital kajang masa ni… seperti my entry yang lalu berkenaan baby jaundis

Ucuk Acin masa ni masih lagi bermain dengan ‘uri’ dia tu, or modern people call, ‘imaginary friend…’ dia senyum-senyum masa nak mamai tu, kadang-kadang dia mencemik-cemik macam nak nangis… lucu rasa bila perhatikan…

Nilah first smile Afiq kepada aku… yang sempat aku rakam…



Bertarikh 19 December 2013

Tapi, sebenarnya… masa ni… baby punya pandangan mata masih lagi kabur… dia belum Nampak jelas lagi apa-apa pun di persekitarannya… dia Nampak bayang-bayang… bak kata one of my friend, ‘baby masih Nampak malaikat lagi’ such a nice perception… memang betul… kalau ikut Islam sendiri, memang masa ni, baby Nampak Malaikat, dan juga benda-benda yang mata kasar kita tak 

Nampak such as our eternal foe, Iblis and the geng…

Kalau betul cara, masa ni baby akan naik berat badan, tinggi pun akan naik. Aku memang fully breast feeding untuk Ucuk Acin… Alhamdulillah, rezeki Ucuk Acin, sampai hari ni ada lagi breast milk walaupun aku dah start campur (apa nak buat, bekerjaya… hamboi… haha…)

2 Bulan

Masa ni, baby dah pandai tengok sekeliling and beri respon. Dia memang tertarik dengan objek-objek yang mempunyai warna yang terang. Ucuk acin dan Nampak kurang berinteraksi dengan ‘uri’ dia… dia dah pandai tengok tv… ada sesetengah baby, lebih awal lagi dah pandai tengok tv… hehe…



Afiq masa ni dah start nak berdiri saja… kalau pegang dia pun dia memang nak berdiri…
(gambar afiq nak berdiri)

Baby dah start nak tarik perhatian kita… ni memang kajian… baby dah start menipu, sejak dia umur macam ni… bukan tipu yang serius, dia tipu menangis macam lapar sebab dia nak perhatian…



Aku jarang bedung ucuk acin, tapi memang orang tua-tua marah kalau kite tak bedung baby… actually banyak kelebihan kalau bedung baby… antaranya, tangan dia and kaki dia tak Nampak macam mengagau… elok je.. badan dia pun cantik and pejal… tak delah Nampak lembik2 je otot… jangan tiru macam aku… ucuk acin memang merdeka tak di bedung…


Masa ni, ucuk acin juga dah start main air liur dia… berbuih2 mulut dia…


Berat badan baby pun supposed dah makin menaik… tinggi pun akan bertambah… kulit akan mula nampak cantik dari mengelupas tu… tapi sebabkan kulit ucuk acin ni sensitive, dia punya kulit memang merah-merah sensitive… kaki dan tangan dia memang ada eczema tahap rendah sikit… seperti in my previous entry bout rashes…

3 bulan

His Imaginary friend @ uri has gone for now… tapi, dia create satu dunia baru dia sendiri… ucuk Acin start bermain sendiri… dia main dengan tangan dia…


Alhamdulillah… tahun ni bonus aku banyak habiskan untuk beli barang-barang Ucuk Acin… beselah… semua pun tertanya-tanya kemana perginya bonus aku tahun ni… memang kepada Ucuk 

Acin… tak banyak yang aku spend untuk diri aku and family tahun ni… ala… bonus kecik je pun… tapi, Alhamdulillah… bolehlah nak guna time-time terdesak-mesak kan… so… Ni bulan Afiq first time dalam Stroller… nanti-nanti aku buat budgeting untuk baby lak yer… (just nak share, tak de niat nak tunjuk-tunjuk… heeee…)


First time dalam stroller ni pun kat TESCO… haha… memang dia suka TESCO…
Okie… continue with baby development…

Masa ni, Ucuk Acin dah pandai nak bersembang… dia nak berbual-bual and bercakap dengan kita… dia dah start boleh mendengar bunyi, dan suara… tapi belum boleh diffentiate suara siapa…

 

 

Walaupun dalam gambar ni, Ucuk Acin Nampak macam nak menangis, tapi sebenarnya dia tengah bercerita… memang Nampak macam sedih jugalah cerita dia tu… sebab dia end up buat muka macam ni…

 


Dia memang dah beri respon kalau kita jawab dia… dia akan tenung muka kita… dia dalam proses nak kenal dan tengok… masa ni penglihatan baby dah agak jelas kalau kita duduk dekat-dekat dengan muka dia… dia akan gunakan tangan juga nak sentuh-sentuh muka kita… ini memang proses dia start nak kenal kita…


Ucuk Acin dan start boleh pegang barang-barang… yang ringan je lah ye…


Ucuk Acin juga dah start isap ibu jari… dan juga termasuk segala-gala benda pun dia dah pun start masuk ke dalam mulut… memang fully utilized dia punya keinginan nak merasa tu…

Gambar ni memang gambar sensored ucuk acin… haha…

Berat baby juga memang supposed akan bertambah… aku still fully breast feeding lagi… memang letih sikit sebab aku kena berulang ke rumah setiap kali lunch hour… tak pe lah… sebab nak beri yang terbaik untuk Ucuk Acin… dia special sikit sebab dia memang tak boleh nak terima susu badan dalam botol… masalah sebenarnya… jadi… ibu-ibu bekerjaya kat luar sana please lah train your baby seawall mungkin…

Memang not so good sebab botol susu boleh menyebabkan pertumbuhan gigi baby tak berapa cantik.. tapi kita ada pilihan dan option, boleh cari puting yang mimic original punya… harga still can be consider okay… janganlah beli yang mahal kalau nak beli banyak, yang murah tapi ada kualiti…

Aku memang beli pacifier tapi, memang ucuk acin tak mahu guna… Alhamdulillah jugalah sebenarnya dia tak nak… aku beli pun sebab masa tu, memang tak boleh elak kenapa…
Okay… so lain-lain… rambut pun dah start nak memanjang…

4 bulan

Ucuk Acin dah pandai ketawa main cak-cak…


Aktiviti main air liur dan juga memasukkan mainan ke dalam mulut memang semakin rancak time umur macam ni…

Apa yang paling besar sekali adalah… dia dah start meniarap…
26 February 2014,

Afiq Berjaya meniarap untuk pertama kali…


Dari segi respon, dia dah boleh nak bezakan bunyi… suara dan muzik… Alhamdulillah, Afiq memang nak dengan sesiapa pun… setakat ni lah…

Berat badan baby akan bertambah, tinggi akan bertambah beberapa cm juga…

5 bulan

Masa ni, Ucuk Acin da start tunjuk karekter dia… dia marah, dia bosan… dia da start demand on something yang dia nak…

Dia dah start nak tunjuk interest dia atas apa-apa benda yang dia lihat. Dia dah start ingat benda-benda atau alat permainan yang dia selalu tengok…

Di hujung usia 5 bulan ni, aku dah start bagi Afiq makan… actually, doctor nasihatkan untuk bagi makan bila baby dah masuk 6 bulan… tapi sebab ucuk acin asyik meragam je, aku start bagi dia bubur nasi campur-campur dengan makanan bayi yang lain… termasuk puree… my previous entry… solid food for baby..




Ucuk Acin dah fully meniarap and dah agak lama juga dia tahan kalau dia meniarap…

Ni masa Afiq nak mandi… heee…

Dalam sekitar usia ni aku masukkan Ucuk Acin pertandingan photo bayi anjuran TESCO… my entry on this contest… ucuk Acin..

Honestly, Ucuk Acin tak pernah lagi demam… ni lah first time badan dia agak panas, mungkin demam… aku tak boleh nak sukat suhu dia accurately, tapi around 37.7 degree macam tu…

Dia Nampak lesu and asyik merengek…

Mak mertua aku kata dia nak tumbuh gigi, ibu kata dia nak memandai… Hehe… kedua-duanya di terima pakai… pernah dengar, setiap apa yang kita lakukan ada ganjaran…??? But someother statement also state, there are price for everything… ??? hmmm… masuk sikit bab kemahiran berfikir dan menerima ni…

So apa yang aku buat, just letak cool fever and ada juga guna bye-bye fever... lepas tu aku lap-lap sikit kepala dia dengan tuala basah nak bagi cool down suhu badan dia...

Allah beri sedikit ujian untuk jadi pandai… dan nak kurniakan gigi… kita ni hidup sentiasa di uji… even sejak awal lagi kewujudan kita…

For me, I take the first statement… setiap kesengsaraan dan kepayahan ada ganjaran dari Allah… but some others take the second one… bagi aku lah, ada sedikit tak betul bila kita perlu membayar pada 

Allah untuk sesuatu sebab Allah tak pernah katakan yang kita perlu membayar apapun… sebab…
 kita kena ingat selalu, kita ini Hamba Allah yang tak sepatutnya ada system barter semua ni… kita kena sedar diri… (muhasabah sekejap…) kita kena buat kerana bukan sahaja di suruh, tapi memang wajib atas kita… hmmm… lain orang lain pemikiran… no offense yer… tapi if ada yang lebih pakar dalam soal ni boleh je nak komentar, mana tahu alas an dan logic yang di beri itu boleh membaik pulih the second statement… (maklumlah, Hamba ni jahil… masih mencari ilmu lagi..)

Ok, switch back… hehe… Ucuk Acin demam… 17 April 2014


Aku memang tak tidurkan Ucuk Acin kat dalam buai… ada banyak sebab… paling first, bilik aku sempit tak muat nak letak buai… 2nd sebab aku selalu berjalan… susah kalau baby nak tidur buai je.. tapi aku memang nak ucuk Acin tidur buai… manfaat banyak.. selain dari baby cukup rehat and cukup tidur, kita pun boleh buat kerja… kalau tak memang nak kena tunggu dia je la… lagi aku, yang memang tinggal berdua… bolehlah nak kata ada adik ipar, tapi mereka kerja semuanya, tengah malam baru balik… memang aku susah betul nak buat kerja rumah…

So ni first time aku test bagi Ucuk Acin tidur buai… pinjam buai sepupu dia… heee… Cik Aina…


6 Bulan

Baru masuk 6 bulan, Ucuk Acin dah buat acrobatic… haha… (sorry Afiq… you the only one for now…) Sebelum cecah umur ni pun dia ada buat juga aksi ni, tapi tak tersimpan lak gambar tu… haha…


Okay… Ucuk acin tumbuh gigi… ni memang kalau tak tengok betul-betul tak Nampak… kecik sangat baru naik…


Gambar ni bertarikh 15 May 2014. Ucuk Acin memang dah semakin nak bersosial dengan kita, dia dah start kenal dengan orang di sekeliling…

Dia akan senyum dengan orang yang dia dah biasa tengok… kalau dia first time tengok tu, memang lambat and susah sikit dia nak senyum…

Dia dah start enjoy mandi… sebelum ni memang aku menghadapi kesukaran nak mandikan dia… sebab dia, tak nak…

Dia akan start nangis… bila kena air… even air panas suam pun macam tu… air sejuk lagilah macam nak runtuh bilik air…

Tapi now, Alhamdulillah… he can get over the hydrophobia symptom ni…


Tapi, ada juga masa-masa dia tak nak mandi… memang ada… memang ada… hmmm…

Okie… ni untuk the first 6 months manja ucuk acin punya development yang aku perati… more or less memang ada yang tertinggal and terlebih.. (????) haha…

Kalau tak, nanti berjela-jela entry ni jadi… aku pun tak sanggup nak tulis berjela sangat… yang nak baca pun hilang lak interest… heee…

Kalau nak lebih accurate and details, boleh je cari kat mana-mana website.. sekarang handphone memasing dah canggih manggih, maka bolehla download je apps kat play store… contohnya: baby development, baby’s motor milestones and banyak lagi ler… heee… cari je… ada yang free and ada yang kena bayar… aku amik yang free je…

So… until the next 6 months… 





~Zamiy Hisana~

Thursday, July 17, 2014

#Kiki Peugeot CDM 25

Hmmmm... walaupun aku tahu dah memang banyak orang blogging pasal ni...

Aku pun nak menyibuk sikit...

Actually baru semalam aku tahu pasal benda ni lepas tengok fb sebelum nak tidur... (nampak sangat aku bz jaga ucuk acin)...
Aku memang terkejut sebab benda ni dah jadi trending world wide... hubby aku pun tak tahu (ni lagi buat aku terkejut)... memang kami berdua bz benor lah ni... haha...

Pagi tadi masa aku tengah drive, odw nak ke office aku sempat juga layan radio pagi... adalah dengar cik kiki ni buat permohonan maaf secara terbuka kepada Uncle Sim... dia datang studio Era dan call uncle tu...

Aku pun tahu.. apa yang aku nak blogging may be some other blogger already shared...

Memang tak di nafikan apa yang kiki ni buat memang memalukan and sorry to say... bodoh...
Tapi dia dah cakap yang dia tak dapat nak kawal diri dia masa tu... maklumlah aku dengar cerita kerta dia tu mahal and baru...

Aku keje kat company chinese and its really2 true that i'm the only one muslim worker at office department...
Semua orang tahu... tak kira apa pun agama... bila time muslim berpuasa memang biasanya 'sabar' adalah elemen yang di utamakan...

kiki.ni dah buat sesuatu yang merendahkan martabat agama Islam... dengan memaki hamun, dengan tak sabarnya dia, dengan keganasan sampai tahap nak mencederakan orang... dengan adab kesopanan dan kelembutan seorang wanita yang lenyap...

Memang memalukan bila dengar uncle tu cakap...

"I'm a katolik, christian... dalam agama saya ada cakap kita perlu memaafkan orang kalau orang buat kesalahan dengan kita"

Haaa... malu tak? Jatuh nilai agama Islam bila dia buat macam ni... ni la yang orang kata... kerana nila setitik.. susu binasa sebelanga! (Aku edit skit peribahasa ni)

Bulan2 mulia macam ni pulak tu... patutnya bulan ni lah lagi kita sepatutnya menjadi contoh terbaik umat manusia sebab bulan2 lain kita selalunya tak terkawal diri kita dengan hasutan iblis... (bulan ni kan Allah bagi kelebihan kepada hati kita dari gangguan iblis kerana iblis di rantai... heeeee)

Tapi... apapun kiki dah pun menyesal dan mohon maaf atas apa yang dia buat... dia mengaku yang dia dah buat silap...
Ini satu pengajaran buat diri kita semua...

Memang pengajaran juga untuk aku sebab aku pun bawa kereta sendiri... memang aku akui... setiap hari bawa kereta ni, aku sepanjang jalan marah saje dengan sikap pemandu lain.. yang tak sabar nk que... semua orang pun nak cepat... maklumlah awal pagi nak masuk office...

Apapun... kita ambil iktibar dan pengajaran berkenaan perkara ni... ini viral yang menjadi pengajaran kepada semua...

Aku tak tahu cerita sebenarnya... sebabnya...

-aku tak de di tempat kejadian...
-sampai sekarang ni aku tak tengok video tu
-aku tak tengok berita

Tapi... dari apa yang khabar angin dan wartawan bertauliah di fb cover cerita mengatakan...

-uncle sim terlanggar kereta kiki yang mahal dan baru
-kiki marah dan memaki hamun berunsur perkauman
-kiki ambil stereng lock dan hentam kereta uncle
-kiki turut matikan enjin kereta uncle sim
-kiki masih simpan alarm lock kereta uncle sim (ni aku rasa macam TIPU)
-kiki & uncle sim ke balai buat report
-mereka dah bermaafan
-timbul.viral kat fb
-kiki kena kecam. Fb kena hack
-kiki datang station radio dan buat permohonan maaf secara terbuka kepada uncle sim dan isteri.

Hmmmm...  by this... all of it should be settle down already...
Jadi kita semua pun patutnya pun sama2 dah settle down dah.dengan kecaman dan kemarahan kita...

Dengar dia menangis masa kat one.fm tadi, rasa kesianlak dengar... dia memang ikhlas minta maaf and rasa bersalah...

So everybody... please take note on this as a lesson for this year... because this issue already being worldwide... it will be a history in our memory for some time.. and will be one of the most bitter memory for kiki whole life...
Wallahualam...

~zamiy hisana~

Wednesday, July 16, 2014

Ucuk acin Anak rimau?



6th April 2014, Sunday…
Heee… semuanya tak di rancang.. memang on the spot…

Aku ikut adik aku keluar pergi Shah Alam. Dia kata wife dia nak cari beg untuk baby sebab dia nak bersalin anak keduanya tak end may macam tu..

Aku beli sikit-sikit barang kat TESCO extra tu… dalam dekat RM80 plus-plus juga masa tu…

Kat Food court tu kitaorang lepak-lepak jap tunggu Aina, anak buah kesayangan aku ni nak main kat arcade kat area tu.

Ni antara gambar-gambar si cumel ni… (haha.. cumel sangat dia tatot…)




Sambil-sambil duduk tunggu tu, aku duk perati ada satu contest photo untuk baby.. setiap pembelian RM50 ke atas dapat masuk secara percuma and kalau-kalau nak sewa baju ke kat situ Cuma bayar RM10.

By berminat nak masukkan Afiq contest tu…


Afiq tido dulu sebelum posing...


Aku call photographer tu yang masa tu tengah makan… Adik aku masa tu nak gerak g giant shah alam dah…

So lepas menunggu, beberapa minit, photographer pun sampai and tak sangka juga beberapa orang yang ada duk makan-makan kat situ juga memang tengah tunggu nak masuk contest tu… Ni la hasilnya…



Heee… ni lah satunya-satunya gambar Afiq tersenyum and gambar yang aku and By select untuk masukkan dalam peraduan tu… Afiq tak mahu tersenyum… mungkin juga dia baru je bangun tidur and baru lepas menyusu, dia meniarap tak rasa selesa tu yang dia tak nak senyum. .



Gambar dia sengih tu pun lepas aku duk ‘kuak dede’ kat dia… haha…

Kuak dede ni aku baru je belajar dengan abang aku, katanya ni bugis punya perkataan masa timang-timang anak…tak tahu lah apa maksudnya…

Hehe… saje masuk suka-suka, nak jadikan kenangan… tapi meamng serius letih nak bekerja dengan baby yang belum faham apa… kita nak suh dia tersenyum memang sampai sakit tekaklah buat lawak kat dia… haha…

Aku respect photographer yang bertugas untuk tangkap2 gambar baby usia bawah setahun ni… afiq pun baru je 5 bulan plus-plus, kalau kita cakap kat dia,
“Senyum… senyum…” memang tak senyum pun, kalau nasib tak baik dia menangis terus… Afiq tengok je dengan mata bulat dia. Dia Cuma berminat nak makan karpet bulu-bulu yang jadi alas dia meniarap tu jer… haha… Afiq mesti pelik tengok gelagat orang-orang kat situ yang memang bising nak tarik perhatian dia and nak buat dia gelak, dalam pemikiran dia mesti ada,

“Apa yang diaorang ni semua bising ni…” Haha… serius aku sakit tekak lepas sesi photography tu… Tapi papepun.. happy sebab ada kenangan yang boleh di simpan dalam ingatan… hehe…



~Zamiy Hisana~

Friday, July 11, 2014

Rashes!


Ucuk acin Afiq manja punya kulit sangat-sangat sensitive…

Aku now tengah nak pberpantang makan… aku punya favourite udang, sotong and yang paling-paling craving sekali, KETAM terpaksa aku lupakan buat masa ni…

Pening juga kepala aku fikir apa punca utama rash kulit Afiq ni…

Banyak juga aku cuba krim and ambil ubat doctor kat KKIA tu tak payah cakaplah dah berkali-kali…

Memula masa awal rash ni nak jadi, Afiq baru nak msuk 3 bulan macam tu… Nurse ada Tanya aku, ada ke aku ambil soya…

Aku jawablah ada… tapi after bersalin…

Dia kata mungkin sebab tu la jadi rash, kulit anak aku sensitive… aku stop minum soya… sebab Doctor pun ada kata masa tu Afiq ni kena eczema tahap awal.

Actually aku minum soya sebab nak ambil sumber protein dari soya tu tapi tak sesuai pulak untuk Afiq…

Tapi… setelah banyak juga aku cuba…
Ni lah satu-satunya yang beri Afiq sinar baru untuk rash dia!



Ezerra!
Now dah jadi favourite aku dah.. harga so-so je… Dalam Rm33 macam tu. Ni aku guna untuk muka… Daripada apa yang di beritahu oleh pharmacist tu, ointment ni organic base so kalau Afiq yang suka masukkan tangan dalam mulut ni termakan sikit-sikit should be no problem sebab basenya di buat dari campuran kulit roti. Klinik Mediviron yang kat Bandar Damai perdana tempat aku selalu pergi check up Afiq pun syorkan product ni...




Yang ni untuk mandian. Yang untuk losyen satu badan aku tak beli coz Afiq tak de rash kat badan pun Cuma kulit dia kering sikit je…

Kat bawah ni, ada seorang dari friend aku guna... dia kata berkesan juga untuk kulit sensitif bayi...




Aku guna krim ni…




Untuk rawat kering kulit Afiq and Alhamdulillah sesuai untuk Afiq… Officemate aku yang syorkan kat aku. Kadang-kadang aku guna je losyen yang ni untuk Afiq.




Disebabkan Afiq ni Bambam… leher dia merah-merah and melecet kadang-kadang.. aku try bedak ni, kering tapi nak kena letak selalu… Tapi lepas officemate aku yang sama syorkan aku bedak ni, Alhamdulillah… terus elok! Memang bersih and licin and kering leher Afiq…





Bedak ni pun aku guna juga kadang-kadang...



Hmmmm… sebelum ni aku guna carrie junior punya mandian, tapi mungkin tak berapa sesuai untuk Afiq, jadi sekarang daday Afiq yang pakai… haha… Aku guna pureen yougurt ni je untuk Afiq selang seli dengan ezerra punya mandian and sometimes aku guna ni…



Untuk minyak sapu-sapuan aku gunakan product ni… dah nak masuk botol kedua pun… memang Alhamdulillah sejak aku gunakan minyak ni, Afiq tak pernah kembung… ada sekali je dia kembung teruk sebab aku tak dah lama berhenti sapu minyak ni kat dia…



Tempat afiq Mandi!!! Heee....



Actually banyak je lagi product lain yang boleh guna… ikut kesesuaian kulit baby kita tu ler… Yang penting kena rajin Tanya… and cari… heeee…




~Zamiy Hisana~